Projectgroep Geboortenis Zutphen werkt aan de realisatie van een ecologisch Geboortethuis in Zutphen. Er zijn verschillende challenges geformuleerd:

Afval
Zichtbaar maken wat de Carbon Footprint is van een baby, en dan met name het gebruik van luiers. In hoeverre kan een composteerbare luier hierin een verschil maken? Er was ooit een initiatief in NL (Circuluier) en Duitsland kent het project Dycle. Hoe kan de compost van luiers bijdragen aan bodemherstel in de landbouw of op verarmde en braakliggende gemeente grond?

Water
We gaan veel regenwater opvangen en opslaan. We gaan het water inzetten voor sproei-, spoel en drinkwater. Kan een deel ook voor energieopwekking gebruikt worden?

Energie
Het gebouw heeft een zorgfunctie, er worden gebruiksvoorwerpen gezuiverd. Normaal gebeurt dat in een autoclaaf, we zien graag dat er een autoclaaf op laagspanning (gelijkstroom) wordt ontworpen. Zelf denken wij aan waterkokers uit vrachtwagens, maar een werkend apparaat zien we nog niet. Het zou ook mooi zijn als er een koelkast op 24V gemaakt zou kunnen worden, niet een koelbox (ook uit vrachtwagens).

Gebouw
Op diverse daken van de gebouwen willen we gras-/groene dakbedekking. Is er een ecologisch alternatief voor de diverse plastic onderdelen te bedenken? Het gebouw kan voor een groot deel met sloopmateriaal worden gebouwd, is er binnen Zutphen een opslag beschikbaar te stellen tijdens de voorbereidingen; voor het verzamelen van de bouwmaterialen?

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Events
Geen Evenementen
Stay tuned
Meld je aan voor onze frisse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van circulair, energie, mobiliteit.
Uitdaging
In de modewereld is er veel in ontwikkeling. Innovaties volgen elkaar in rap tempo op en juist dez..
Uitdaging
Onderzoek naar de mogelijkheden voor hergebruik van koffiedik in Zutphen. Wat kun je er allemaal v..
Uitdaging
ZutphenEnergie (ZE) wil graag weten hoe het staat met de energiebesparing in de Zutphense huishoud..
©  Ondernemend Cleantech Regio 2024   |   Discaimer   |   Privacy statement   |   Cookies