De bitterballen van Brans Oesterzwamkwekerij: ze zijn heerlijk. De zwammen worden gekweekt op koffieprut. De Cleantech Regio investeerde vooraf in onderzoek en inmiddels draait het bedrijf volop en biedt mensen de kans werkervaring op te doen.
Koffiedik als grondstof om lekkere producten mee te maken: dat lukt Brans Oesterzwamkwekerij goed. Wekelijks wordt circa 200 kg opgehaald en verwerkt – er wordt nu ervaring opgedaan met pasteurisatie met waterstof – waarna er oesterzwammen op groeien. Is er meer residu dan nodig, want wordt dit vewerkt tot bodemverbeteraar.
ZWAMMEN OP JE BORD
De zwammen worden verkocht, onder meer aan restaurants. En er worden kroketten en bitterballen van gemaakt. Extra leuk: hierin wordt het lokale biertje van het Deventer bierbedrijf DAVO vewerkt.
LOKAAL EN SOCIAAL
Juist door lokaal te werken, bespaar je op kostbare logistiek en tussenhandel. Brans Oesterzwamkwekerij werkt nauw samen met de Techniekfabriek van Circulus-Berkel. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden betrokken bij de onderneming en doen in een beschermde omgeving werkervaring en zelfvertrouwen op.