“Nog maar een paar decennia realiseren we ons dat afval geen afval, maar veelal grondstof is. Toch hebben we hier bij Industriewater Eerbeek al in 1954 de eerste afvalwaterzuivering gebouwd. Daarmee waren we onze tijd ver vooruit. Nu zo’n 65 jaar later spreken we over circulair watergebruik. Een enorme ontwikkeling en zeker niet het einde daarvan.” Aan het woord is Walter Hulshof directeur van Industriewater Eerbeek (IWE). Een dochteronderneming van drie papierfabrieken, die zich al sinds het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw richt op het zuiveren van afvalwater van de papierfabrieken.

Bij Industriewater Eerbeek is het echter niet gebleven bij de zuivering van afvalwater. Sinds de tweede helft van de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt met een anaeroob (zuurstofloos) zuiveringsproces uit het afvalwater biogas gemaakt dat eerst werd omgezet in elektriciteit en nu – veel duurzamer – wordt gebruikt als aardgasvervanger bij DS Smith de Hoop.
Na twee aerobe (met zuurstof) zuiveringsstappen is het water geschikt om te lozen op de IJssel. Met een door IWE zelf ontwikkeld en inmiddels gepatenteerd proces kan een deel van dat water worden opgewerkt tot proceswater voor de papierindustrie. Het lukt (nog) niet om al het water te hergebruiken, maar dat moment komt steeds dichterbij. Als bijproduct ontstaat kalk dat zijn toepassing vindt in de landbouw. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven verrichtte de openingshandelingen voor dit zuiveringsproces.

Slib drogen

Bij het zuiveringsproces blijft slib over dat in een Thermische Conversie Installatie (TCI) omgezet wordt in stadsverwarming en in een grondstof voor de wegenbouw/ cementindustrie. Om de slibkwaliteit goed genoeg te houden voor de TCI is inmiddels een project gestart om het slib gedeeltelijk te drogen.
Een andere uitdaging is nog om pure zwavel, die bij de reiniging van het biogas vrijkomt, geschikt te maken voor de landbouw. Druiven en cranberry’s hebben namelijk baat hebben bij een zwavelrijke ondergrond.

De papierindustrie profiteert

Al met al is een circulair proces ontstaan. “Wat we doen is vrij uniek, hoewel ook andere waterzuiveringsinstallaties het binnenkomende afvalwater steeds meer zien als bron van grondstoffen. Om vooruit te komen moet je denken in ketens. Wij als IWE investeren in deze processen en daar heeft de papierindustrie baat bij. Zij krijgen energie en water terug, waardoor ze geen kosten maken om grondwater op te pompen en minder energie van het net hoeven te betrekken.”

Zonnepark

“Als je denkt in mogelijkheden kunnen er prachtige dingen ontstaan”, stelt Walter Hulshof. “Zo ben ik samen met de papierindustrie bezig om in samenwerking met Brummen Energie een zonnepark te realiseren op een voormalige stortplaats. Het was wel even wat duw- en trekwerk om alle stakeholders op één lijn te krijgen, werkzaamheden en eind 2020 voorziet dit park de helft van de huishoudens in Eerbeek van duurzame energie.”

Naar Industriewater Eerbeek


Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Events
Geen Evenementen
Stay tuned
Meld je aan voor onze frisse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van circulair, energie, mobiliteit.
©  Ondernemend Cleantech Regio 2024   |   Discaimer   |   Privacy statement   |   Cookies