Sync OK is een duurzaam bakery café in de binnenstad van Deventer. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch en gebak. Bijzonder is dat de gehele menukaart glutenvrij is en het merendeel ook veganistisch en noten- en lactosevrij. Sync OK onderscheidt zich van de rest van de Deventer horeca, door dit concept waarin natuurlijke voeding, innerlijke rust, contact (met jezelf en anderen) in een groene omgeving centraal staan.

www.sync-ok.nl

Na een carrière van tien jaar als logistiek officier bij de landmacht besloot Lieke Landré het over een heel andere boeg te gooien: “Ik besefte dat de landmacht niet meer bij mij paste en dat mijn toekomst ergens anders lag. Ik leef me nu uit in mijn passie:  koken en bakken. Hoewel ik daarin al heel bedreven was, heb ik veel kook- en bakcursussen gevolgd, om helemaal klaar te zijn voor de stap naar een eigen bakery. Een paar jaar geleden ben ik erachter gekomen dat ik een glutenintolerantie heb. Ik vind glutenvrij kunnen eten dus erg belangrijk. Het gaat om goed en lekker , maar dan in een ander jasje. Zo gebruik ik in plaats van eieren kikkererwtenwater. Ik werk ook veel met rijstmeel, tapioca en boekweitmeel. In het westen van het land is allergeenvrije horeca al heel gewoon. Ik ben de eerste in Deventer en geloof dat er hier ook een markt voor is.”

De eerste reacties van de bezoekers staven dit. Men is verrast door de andere smaak die voedsel met natuurlijke producten oplevert. Landré: “Het gebeurt soms dat mensen in de zaak spontaan een dansje maken van blijdschap!”

Als we binnenstappen in zaak, valt het oog meteen op het aquaponics-system: een groene wand die bestaat uit een vissentank en plantenbakken. Kort gezegd poepen de vissen in het water, waarna dat water langs de planten wordt geleid; die krijgen zo hun voeding. De planten op hun beurt zuiveren  het water en maken het zuurstofrijk voor de vissen. Hierin kweekt Landré haar eigen sla en kruiden zoals koriander en munt.

Sync Oke - Lieke Landré B Foto Fokke P. de Boer

In een vitrine worden oesterzwammen op koffieresidu geteeld. De eigen fairtrade koffie wordt zo hergebruikt en de oesterzwammen worden ter plekke geserveerd. Bezoekers die dit willen, kunnen het systeem ook aanschaffen en zo thuis hun eigen oesterzwammen produceren.

Het hele pand ademt duurzaamheid. De verlichting is duurzaam, er wordt gebruikgemaakt van groene stroom en alle servetten, bekers etc. zijn van gerecycled materiaal. Op de tafels liggen signaaldichte boxen waarin gasten hun mobiel kunnen opbergen, zodat men aandacht voor elkaar heeft. Wifi is bewust niet aanwezig in de zaak. Voor gasten die meer behoefte aan ontspanning hebben, is boven de zaak een stilteruimte van zestien vierkante meter ingericht.

Op termijn wordt de dienstverlening uitgebreid met een cateringservice, zodat klanten buiten de zaak ook kunnen genieten van de natuurlijke producten van Sync OK.


Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Events
Geen Evenementen
Stay tuned
Meld je aan voor onze frisse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van circulair, energie, mobiliteit.
©  Ondernemend Cleantech Regio 2024   |   Discaimer   |   Privacy statement   |   Cookies