Keukenafval van horecabedrijven scheiden, inzamelen en lokaal vergisten: dat gebeurt in Deventer! Het biogas dat dit oplevert, wordt door Brans Oesterzwamkwekerij op het terrein van de Gasfabriek gebruikt om koffieresidu te pasteuriseren, zodat er zwammen op kunnen groeien.
Keukenafval van Deventer horeca-ondernemers ging tot voor kort mee met het restafval en werd op een centrale plek in Nederland verbrand. Dat kan anders, bedacht MKB Deventer. Waarom deze waardevolle reststroom niet lokaal verwaarden?

LOKAAL VERWAARDEN
Onderzoek in 2018 wees uit dat een andere aanpak inderdaad kansrijk is. Sinds het voorjaar van 2019 wordt het organisch afval dus opgehaald (minder transport!) en lokaal vergist, op het terrein van de Gasfabriek in Deventer. Ondernemer Brans doet zijn voordeel met het biogas dat dit oplevert. Hij gebruikt dit voor pasteurisatie van het koffieresidu dat hijzelf hergebruikt om oesterzwammen op te laten groeien. En zo is de cirkel – lees kringloop – mooi rond. Berekend is dat elke ton keukenafval 150 tot 200 m3 biogas kan opleveren en een besparing oplevert van 200 kg CO2.

KENNISDELEN OVER DE KRINGLOOP
Hoe je dat nu doet, met partners tot zo’n circulaire kringloop komen? Die kennis delen de samenwerkingspartners van dit project graag in en met de Cleantech Regio.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Events
Geen Evenementen
Stay tuned
Meld je aan voor onze frisse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van circulair, energie, mobiliteit.
Uitdaging
In de modewereld is er veel in ontwikkeling. Innovaties volgen elkaar in rap tempo op en juist dez..
Uitdaging
Onderzoek naar de mogelijkheden voor hergebruik van koffiedik in Zutphen. Wat kun je er allemaal v..
Uitdaging
ZutphenEnergie (ZE) wil graag weten hoe het staat met de energiebesparing in de Zutphense huishoud..
©  Ondernemend Cleantech Regio 2024   |   Discaimer   |   Privacy statement   |   Cookies