Drijvende constructies met zonnepanelen: volgens startup Sunfloat dé oplossing voor opwekken van zonne-energie. Met zijn innovatieve bi-facial zonnepanelen maakt Sunfloat optimaal gebruik van de weerkaatsing van het water. “We ontwikkelen een laguneconcept, eigenlijk een klein natuurreservaat, waar zowel mens als dier baat bij heeft”, vertelt Willem Vermeulen van Sunfloat.

www.sunfloat.com

Verantwoorde oplossing

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse landschap. Land is echter schaars en daarom maakt Sunfloat bewust de keuze voor water. “Wat is er nou mooier dan zon rechtstreeks omzetten in elektriciteit? Nederland heeft behoorlijk veel meertjes die niet gebruikt worden voor transport of recreatie. Deze plekken bieden potentie voor de opwekking van energie. Momenteel brengen wij in kaart waar deze plekken zich bevinden”, zegt Vermeulen.

Impact op de omgeving

Het Gelderse bedrijf denkt goed na over de impact op de omgeving. Vermeulen: “Water is een lastigere omgeving dan land. Er is meer corrosie en aan de kust heb je te maken met zout. Onze constructies hebben een ecologisch verantwoord ontwerp, waarbij de panelen vrij ver uit elkaar staan. Door de open structuur schijnt er tussen de panelen door gewoon zonlicht in het water. Dit draagt bij aan de kwaliteit van het water. Vissen en ander waterleven kunnen gewoon doorgroeien en ondervinden geen last van de zonnepanelen, het ecosysteem blijft in werking. Ook kunnen er aan de constructie algen groeien waar de vissen weer van eten.”

Het visuele aspect wordt niet vergeten. “Zonnepanelen kunnen de natuurlijke omgeving versterken. Momenteel draaien we een pilotproject bij de Afsluitdijk waar de opstelling in een zonnelagune wordt geplaatst. Dit project is geïnspireerd op het succes van de Marker Wadden. Vanaf de weg zijn de zonnepanelen amper te zien en de lagune biedt een broedplaats voor vogels.” Oplossingen creëren in harmonie met de natuur ziet de startup als de meest essentiële voorwaarde.

Buiten de gebaande paden

Het enthousiaste team van Sunfloat is altijd bezig met de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Zo onderzoeken ze de mogelijkheden van een opstelling waarbij de panelen rechtop staan, zodat boeren er met hun trekker langs kunnen rijden. “Ons team bestaat uit intrinsiek gedreven idealisten. De projecten rollen we gezamenlijk uit en innoveren doen we echt met zijn allen. We werken samen met partijen die ons ondersteunen bij ontwerp en realisatie van de constructies en testen onze opstellingen bij MARIN in Wageningen en ECN in Petten. Met zijn allen willen we oplossingen ontwikkelen die écht impact maken”, aldus Vermeulen.

Het bedrijf staat aan de vooravond van de introductie van twee nieuwe ontwerpen: een constructie met drijvers boven op het water en een onder water waarbij de panelen rechtop staan. “Onze huidige projecten zijn het derdegeneratieontwerp. Na oplevering en evaluatie blijven we doorontwikkelen. Er drijven al vijf installaties en dit jaar plaatsen we er nog minimaal drie bij. Onze ambitie is om volgend jaar 25 projecten te realiseren van vijfhonderd tot duizend zonnepanelen per project.

We willen laten zien dat zonnepanelen op water een effectieve oplossing zijn, rekening houdend met de natuur én het visuele aspect voor de mens

Willem Vermeulen, Sunfloat

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Events
Geen Evenementen
Stay tuned
Meld je aan voor onze frisse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van circulair, energie, mobiliteit.
©  Ondernemend Cleantech Regio 2024   |   Discaimer   |   Privacy statement   |   Cookies