In 1985 richtte Henk Willem van Dorp zijn eigen installatiebedrijf op. Dit bouwde hij uit tot een technisch dienstverlener met vijftien vestigingen meer dan 1.400 personeelsleden door heel Nederland. Van Dorp Installaties, nog steeds een familiebedrijf, hecht veel waarde aan duurzaam ondernemen. De slogan ‘met kennis en respect’ maakt dan ook niet voor niets onderdeel uit van het beeldmerk. Van Dorp kent door deze focus een hoge betrokkenheid van de medewerkers, gecombineerd met een zeer laag ziekteverzuim.
Van Dorp was in 2012 het eerste grote installatiebedrijf dat voor alle vestigingen en onderliggende entiteiten gecertificeerd is voor niveau 5 – het hoogste – op de CO2-prestatieladder. Dit stelt hoge, duurzame eisen aan de eigen organisatie, zoals reductiedoelstellingen behalen, ambities voor de nabije toekomst en de invloed op de gehele keten, van leveranciers tot eindproduct.
Samenwerking met partners
Peter Nieuwenhuis is werkzaam voor de Deventer vestiging van Van Dorp waar 138 professionals werken. Onder hen vijftig medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en beheer van gebouwgebonden installaties van klanten: scholen, overheden, industrie en kantoren. Voor het beheer werkt Van Dorp graag samen met ketenpartners, zoals met Wolters Schilders en Van Wijnen Bouw in WDW-beheer. Gezamenlijk worden gebouwen van klanten geheel gescand op mogelijkheden tot verduurzaming. Vervolgens voert elk bedrijf zijn eigen specialisme in de verduurzaming uit.
Energieprestatiecontract
Nieuwenhuis: “Een van de eerste klussen van WDW-Beheer was de verduurzaming van Sportcentrum De Scheg in Deventer. In totaal is hier voor ruim 4,2 miljoen euro geïnvesteerd. Zo werd een reductie van 80 procent op het gasverbruik bereikt en ook op elektra werd fors bezuinigd. Dit leverde een jaarlijkse besparing van 320.000 euro op. Hiervoor hebben we ook een energieprestatiecontract getekend. Er is geïnvesteerd in 1.560 zonnepanelen, warmtepompen en hergebruik van de restwarmte die bij de ijsbereiding van de ijsbaan vrijkomt voor verwarming van het zwembad.”
Een tweede, wat kleinschaliger voorbeeld, is de verduurzaming van de Hanzehal in Zutphen. Zonder dat die hoefde te investeren, is via een ESCO-constructie een jaarlijkse besparing van 50.000 euro op de energielasten bereikt.
Samenwerking met het onderwijs
Een bijzonder project binnen Van Dorp is Groep-7, speciaal ontwikkeld voor het onderwijs. Hierin worden de gebouwgebonden installaties volledig aangepast aan de onderwijsbehoefte. De frisse(re) lucht zorgt voor beter geconcentreerde leerlingen en de installaties leveren input voor de lesstof. Nieuwenhuis: “Hiermee zijn we echt uniek. Sowieso koesteren wij onze relatie met het onderwijs. Er werken veel stagiairs op onze vestiging en we nemen ook deel aan de Week van de Techniek. Ons hoofdkantoor heeft een eigen Van Dorp Academy met vier klassen van gemiddeld vijftien leerlingen. Het levert een officieel erkend niveau 4-diploma op.” Naast de verduurzaming van panden van klanten, is ook de eigen vestiging onder handen genomen. Dankzij warmte- en koudeopslag in de bodem middels een bron, ledverlichting en zonnepanelen is het energieverbruik fors gereduceerd. Binnenkort wordt de cv-ketel vervangen door een warmtepomp. Daarmee wordt de Deventer vestiging van Van Dorp ook gasloos.
—