Bij familiebedrijf Rouwmaat Groep staat inmiddels de derde generatie aan het roer. Van recycling tot grondwerk en beton: als totaalaanbieder in de bouwwereld stelt het bedrijf zich als doel altijd een duurzame oplossing te kunnen bieden. “Toekomstbestendige oplossingen voor de volgende generatie, dat weten we als familiebedrijf als geen ander.” zegt Jan Dijkman, bedrijfsleider op de locatie in Zutphen.

www.rouwmaat.nl

Slimmer transport

Met tien vestigingen in het oosten van Nederland vinden er bij Rouwmaat Groep veel transportbewegingen plaats. “Van onze tweehonderd medewerkers zit 50 procent op de weg. De afgelopen jaren zijn we heel bewust met slimmer transport bezig. Door onder andere samenwerkingen en efficiëntere routes is het aantal transportbewegingen afgenomen, terwijl onze omzet is toegenomen”, vertelt Dijkman. De locatie in Zutphen wordt voornamelijk gebruikt voor de inzameling van bouw- en sloopafval, bouwgerelateerde activiteiten en als overslag voor zand en grind. “Ons terrein ligt aan het water. We zouden de ligging en de Zutphense haven willen benutten voor ons transport. Hier in het oosten van het land zijn we mensen van het ‘zand’ en denken we niet zozeer aan vervoer over water. Vroeger werd alles via de rivieren getransporteerd, nu moet alles via de weg. Wij geloven dat dit terug kan naar de rivier, waardoor het aantal transportbewegingen op de weg kan afnemen. Eén schip heeft dezelfde capaciteit als 120 vrachtwagens. En kijk eens naar Azië: daar worden nieuwe steden aangelegd in de buurt van water omdat dit goedkoop en efficiënt vervoer mogelijk maakt.”

Aandacht voor waterstof

Naast transportbewegingen verminderen wordt ook ingezet op nieuwe technieken. Dijkman: “We investeren in de nieuwste vrachtwagens die steeds schoner en efficiënter worden. Elektrisch rijden zien we als een tussenstap en de economie die hier ontstaat is nog niet houdbaar. Daarom focussen we ons vooral op waterstof. Dat heeft tijd nodig. Het is belangrijk dat het niet te snel de economie ingejaagd wordt, maar doordacht en toekomstbestendig.”

Hergebruik van grondstoffen

Binnen het veelzijdige product- en dienstaanbod is er veel aandacht voor duurzaamheid. Zo worden betonresten gerecycled tot herbruikbare grindvervangers en wordt plastic verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten. “We zamelen bijvoorbeeld plastic in bij het Achterhoekse event Mañana Mañana. Dit verwerken we en van het re-granulaat worden onder andere tentharingen en bermpaaltjes gemaakt. Met deze oplossingen willen we echt een signaal afgeven, meer dan dat het direct een toevoeging is voor ons verdienmodel.”

Het bedrijf investeert eveneens volop in nieuwe technieken, zoals de productie van geopolymeerbeton. Dit beton is vervaardigd zonder cement als bindmiddel. “Een techniek die zich nog moet bewijzen maar wel enorme potentie biedt”, aldus Dijkman.

Bewustwording

Dat duurzaamheid leeft wordt ook duidelijk op de werkvloer. “We proberen onze medewerkers te informeren over de ontwikkelingen. De bewustwording groeit en dat hebben ze niet eens altijd door. Het zit zelfs in de kleine dingen zoals afvalscheiden, wat steeds meer een gemeengoed wordt.” Het onderwijs en de inzet daarvan speelt volgens Dijkman evenzeer een belangrijke rol. “De traditionele bouw verandert en er zijn andere competenties nodig. Als ondernemer zul je daarin moeten investeren. Het technische onderwijs is niet alleen voor jongeren, maar ook aan de oudere doelgroep. Wij werken veel met leren- en werkenconstructies om ons personeel klaar te stomen.”

“De traditionele bouw verandert en er zijn andere competenties nodig. Als ondernemer zul je daarin moeten investeren

Jan Dijkman, Rouwmaat Groep


Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Events
Geen Evenementen
Stay tuned
Meld je aan voor onze frisse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van circulair, energie, mobiliteit.
©  Ondernemend Cleantech Regio 2024   |   Discaimer   |   Privacy statement   |   Cookies