Duizenden vingerafdrukken van Deventenaren in de gevel zijn de blikvangers van het nieuwe Stadhuiskwartier Deventer. Achter de façade staat een uitgekiend duurzaam concept van allerlei installaties waardoor het gebouw het predicaat meest duurzame stadhuis van Nederland verdient. Niet alleen Deventenaren weten dat, inmiddels ook heel Nederland. Het liep storm qua rondleidingen na de openingen en die storm is niet gaan liggen. De ongeveer dertig rondleiders zijn tweeënhalf jaar na de opening van het gebouw nog bijna even druk als vlak erna.
Het nieuwe Stadhuiskwartier Deventer huisvest het bestuur van de stad en alle gemeentelijke diensten voor inwoners en bedrijven niet langer verspreid over meerdere locaties, maar onder één dak. Het omvat in totaal 24.000 vierkante meter waarvan 20.000 vierkante meter nieuwbouw en 4.000 gerenoveerde en gerestaureerde rijksmonumenten.
Energie
Het stadskantoor is zonder radiatoren opgeleverd. Er is geen gebruikgemaakt van gas of olie. Op het dak van het atrium is 900 vierkante meter aan PV-panelen geïntegreerd in het glas geplaatst. Dit zorgt samen met duurzame ledverlichting en bewegings- en daglichtsensors voor een forse reductie van het stroomverbruik.
Warmte- en koudeopslag (WKO)
Het Stadhuiskwartier heeft een open warmte- en koudeopslagsysteem. In een diepe grondwaterlaag wordt een warme- en een koudebron gecreëerd. In de zomer wordt koud grondwater opgepompt. Dit water passeert een warmtewisselaar en koelt het water dat door de leidingen in de betonnen vloeren van het gebouw loopt. De betonnen vloeren vervullen zo de functie van koelelement (betonkernactivering). Het water dat de warmtewisselaar is gepasseerd, is warmer en wordt in de warme bron opgeslagen. In het najaar wordt de circulatierichting omgedraaid. Het warme grondwater verwarmt het water dat door de leidingen stroomt en de warmtepomp verwarmt het water eventueel nog wat bij. De betonnen vloeren geven een comfortabele warmte af. Ook het water van de IJssel wordt gebruikt. In de winter wordt de koude uit de IJssel opgeslagen in de bron, zodat in de zomer het gebouw ermee kan worden gekoeld. Dan gebeurt het precies andersom. Door dit gebruik van het oppervlaktewater wordt 40 procent van de verwarming en koeling verzorgd.
“Deventer heeft zijn nek uitgestoken met deze nieuwe techniek. Het vereiste lef om hier als eerste gemeente grootschalig voor te kiezen”, legt Ron Sint Nicolaas uit. Hij is binnen de gemeente verantwoordelijk voor het duurzame beleid en vooral ook belast met de uitvoering ervan.
Veel is al in gang gezet zoals de twee blikvangende windmolens langs de A1. Beide wekken op jaarbasis zo’n 9 miljoen kWh op, genoeg om 3.000 huishoudens van stroom te voorzien. Ook het nieuwe Bedrijventerrein A1 is gasloos en wordt nu gebouwd aan het eerste gasloze Van der Valk-hotel in Nederland.
De gemeente maakt ook werk om Deventer woonwijken te verduurzamen. Zo bestaan er vergevorderde plannen om de wijken Keizerslanden en Zandweerd gasloos te maken. In Deventer is het Woningabonnement uitgevonden waarbij investeringen in het verduurzamen van woningen worden betaald uit de lagere energielasten. Dit abonnement wordt nu ook uitgerold naar bedrijfsleven aangezien 70 procnet van het Deventer energieverbruik van bedrijfsleven afkomstig is.
—