Begin januari 2019 is het zo ver, Kimenai Installatiebeheer verhuist van Lochem naar Warnsveld. Het bedrijf betrekt daar een monumentaal pand. Daarbij kiest het voor een circulaire aanpak. De complete inrichting van de vorige installateur die daar gevestigd was, wordt hergebruikt, met behulp van de trias energetica wordt gekeken hoe het pand zo energiezuinig mogelijk kan worden gemaakt en wordt een hogetemperatuurwarmtepomp geïnstalleerd.

De keuze voor dat monumentale pand en de wijze waarop Kimenai Installatiebeheer er vervolgens mee omgaat is kenmerkend voor de visie van Ruud Kimenai, directeur/eigenaar. Ruud past veelvuldig de trias energetica op opdrachten toe. Het gaat er volgens hem om dat we eerst de vraag naar energie beperken, bijvoorbeeld door goede isolatie, en dan pas kijken naar waar aanvullende warmte nodig is. Veelal is dan een hybride oplossing de beste. De terugverdientijd is het kortst, meestal een jaar of acht. Kies je voor all electric dan is dat al snel vijftien jaar en maak je gebruik van een bron dan wordt het een kleine twintig jaar. De keuze voor nieuwbouw of bestaande bouw maakt ook veel uit. Ruud Kimenai is van oordeel dat je eerst moet opmaken wat nog mee kan. De keuze voor zo’n monumentaal pand en de overname van de complete inrichting liggen vanuit deze visie bezien voor de hand.

Als installateur en ondernemer heeft Ruud Kimenai een duidelijke opvatting. Om CO2-uitstoot tegen te gaan kiest hij voor zaken doen in de regio, want “wat je dichtbij kunt halen, moet je dichtbij doen”, stelt hij. Met een paar ketelfabrikanten uit de buurt, Bosch/Nefit en Remeha , is Kimenai Installatiebeheer in gesprek over de warmtepompen die worden geleverd.

Kimenai heeft bij een woningcorporatie twee pilotwoningen gemaakt waar hybride warmtepompen zijn geïnstalleerd. Twee jaar werd het rendement gemeten. “Daardoor kwamen we erachter dat het rendement die de warmtepompen moet  leveren geen 300 procent is maar 170.” Oorzaak hiervan lag hem met name in de aansturing van de warmtepomp. “Als die te vaak onnodig aangaat zakt het rendement. Dit pendelgedrag kost geld en is niet goed voor de warmtepomp.” Wat hier uit blijkt is dat de plaatsing van een warmtepomp meer deskundigheid vraagt van zowel het product als de achterliggende installatie in combinatie met de aansturing. Dit in tegenstelling tot plaatsing van een cv-ketel; die kon men plaatsen en dan was het (ogenschijnlijk) goed.

Kortom, monitoren van een warmtepompinstallatie na ingebruikname is een fundamentele voorwaarde om niet achteraf geconfronteerd te worden met tegenvallende prestaties en een hoog energieverbruik.

Kimenai Installatie - Ruud Kimenai Foto Fokke P. de Boer

Kimenai doet niet alleen zaken in de regio. Hij is ook op andere terreinen actief. Hij was voorzitter van Stedendriehoek Innoveert en zat het Techniekplatform  waar onderwijs en ondernemers met elkaar spreken over het techniekonderwijs, voor. Die betrokkenheid bij de regio is voor hem logisch. “Een sterke stad maak je samen: als je neemt van de regio, moet je ook geven.” Zijn bemoeienis met het Techniekplatform heeft echter ook nog een andere oorzaak. “De jeugd vind ik leuk, jongeren denken meer in kansen en communiceren veel opener, maar ze hebben vaak wel een mentor nodig.” Die rol pakt Kimenai soms zelf op. Zo heeft hij een jonge jongen aangenomen die op het havo zat, vervolgens afzakte naar mbio-niveau 2 omdat hij niet goed paste in het schoolsysteem. Inmiddels is die jongen uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde medewerker. Kimenai is ook een voorstander van eerstelijns verantwoordelijkheden. Medewerkers krijgen ruimte en worden geacht zelf hun verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk. Daardoor is de organisatie plat en open. “Ik ben geen voorstander van een sterke hiërarchie, volgens mij gaat het om dienend leiderschap”, stelt Kimenai.


Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Events
Geen Evenementen
Stay tuned
Meld je aan voor onze frisse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van circulair, energie, mobiliteit.
©  Ondernemend Cleantech Regio 2024   |   Discaimer   |   Privacy statement   |   Cookies