Er gaat geen dag voorbij zonder nieuws over kunststof. Vervuiling en plastic soup, maar ook de talloze recyclingsmogelijkheden. Voor plastic recycler Daly Plastics is de aandacht voor kunststof niet anders. In 2015 maakten zij de keuze om een nieuwe weg in te slaan: ze transformeerden van plasticexporteur tot plastic recycler en producent van regranulaat. “We kunnen niet zonder plastic, maar we kunnen er wel beter mee omgaan”,
aldus Gerd Gerdes, Chief Operational Officer bij Daly Plastics in Zutphen.
Het probleem verplaatsen
Zo’n tien jaar geleden was het nog heel normaal: grote hoeveelheden plastics werden verkocht en getransporteerd naar ‘het oosten’. “Inmiddels is de houding ten opzichte hiervan flink veranderd. Er wordt veel beter gekeken naar de mogelijkheden die er nog zijn met het materiaal. Vandaag de dag exporteren wij niets meer naar het verre oosten. Dat wat niet geschikt is voor onze recycling verkopen we aan bedrijven die het wel kunnen hergebruiken.”
Op de locatie in Zutphen wordt jaarlijks zo’n 70.000 ton plastics verwerkt. De plastics worden volautomatisch ontdaan van vervuiling en andere soorten plastics om ze gereed te maken voor het extrusieproces. Het eindproduct is regranulaat: korrels die gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten.
Schaalvergroting oplossing voor stroomgebruik
Voor de verwerking van plastics is veel stroom nodig. “Minder stroom gebruiken in ons proces is erg moeilijk. Alleen door schaalvergroting kunnen we het verbruik ten opzichte van de output verlagen. We kopen groene stroom in en onderzoeken de mogelijkheden van windenergie. Onze daken zijn niet geschikt voor zonnepanelen en dit zou ons ook te weinig stroom opleveren.” Het inzetten op windenergie is een lang proces vanwege vergunningen en aanleg. “Dat frustreert soms, want we willen op hoog tempo doorontwikkelen. Maar we geven niet op”, vervolgt Gerdes.
Slim inzamelen
Het regranulaat geproduceerd door Daly Plastics wordt voornamelijk ingezet voor de productie van vuilnis- en draagzakken. “We accepteren alleen plastics die we daadwerkelijk kunnen verwerken. Bij distributiebedrijven kopen we de gebruikte verpakkingsfolies in. Landbouwfolie zamelen we rechtstreeks in en wordt door agrariërs aan ons verkocht. Op dit moment is de verwerking van huishoudplastics nog een stap te ver voor ons, maar wellicht in de toekomst.”
Volgens Gerdes is er eerst een educatieslag bij consumenten nodig. “In de supermarkt zie je allemaal gave en gelikte verpakkingen. De recyclemogelijkheden van deze verpakkingen zijn echter vaak beperkt. Consumenten moeten beseffen dat het gaat om het product en niet alleen om de verpakking. Maar daarvoor moeten we eerst de marketeers aan onze kant krijgen.” De Zutphense plastic recycler heeft een sterke focus op kwaliteitsverbetering van het eindproduct, met als doel grondstof te kunnen leveren voor onder andere de verpakking om een sixpack met frisdrank.
Gesloten circulaire kring
Met slechts 35 medewerkers timmert Daly Plastics hard aan de weg. “We zijn er trots op hoe we met weinig mensen veel kunnen bereiken en kunnen doorgroeien. We werken er allemaal keihard voor. Deze personeelsinzet is een kracht, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Technologische innovaties doen we allemaal zelf. Dat heeft als voordeel dat je snel kunt schakelen, maar als nadeel soms het gebrek aan capaciteit.” Het bedrijf onderhoudt daarom nauwe contacten met andere verwerkers om samen te werken en te brainstormen over toekomstbestendig plastic. Gerdes sluit af: “Ons doel is een gesloten circulaire kring, waarbij wij plastics inzamelen bij de winkelier, dit verwerken tot grondstof, en leveren aan de leverancier van dezelfde winkelier. Plastic is niet het probleem: wij mensen moeten het op de juiste manier toepassen!”
Plastic is niet het probleem: wij mensen moeten het op de juiste manier toepassen!”
Gerd Gerdes, Daly Plastics
—